Monitorització del niu amb càmera.
Dins l’objectiu principal del seguiment de la reproducció de la única parella nidificant que hi ha de Trencalòs a Andorra, a partir de la temporada de cria 2010-2011, es va iniciar el seguiment, continuat i a distància, de la seva nidificació mitjançant una micro-càmera a l’interior del niu. Fins el moment s’ha aconseguit documentar amb èxit les 5 temporades de cria consecutives des del 2011 fins al present 2015.
Els principal objectiu d’aquesta actuació era aconseguir fer un seguiment de l’interior del niu de manera continuada i a distància per tal d’identificar les causes dels diferents i repetits fracassos en la nidificació del Trencalòs a Andorra i els Pirineus i en aquest sentit, també determinar la causa o possibles causes de la desaparició dels polls del niu, quan aparentment aquests ja haurien superat l’època més sensible.
Altres objectius de l’actuació són:
•Col·laborar en un projecte internacional de conservació del Trencalòs.
•Aprofundir en la biologia reproductiva d’aquesta espècie.
•Conèixer aspectes concrets de la seva dieta i alimentació al niu.
•Valorar la possibilitat de la intervenció al niu per el rescat del segon pollet.
•Aconseguir imatges documentals de gran valor científic i divulgatiu per publicacions i presentacions.
Resultats i conclusions.
Com hem comentat abans les 5 temporades de cria consecutives entre 2011 i 2015 han estat monitoritzades amb èxit i s’ha completat el seguiment de la reproducció amb èxit en un dels casos (un poll envolat al 2011) i dels intents de reproducció (fracassos) en els 4 casos restants. Per això ha fet falta equipar tres nius diferents: un niu per la temporada 2011 (N1) un segon niu per les temporades 2012,2013 i 2015 (N2) i un de tercer per la temporada 2014 (N3).
En total s’han enregistrat més de 9000 hores d’activitat al niu, que són pràcticament totes les hores diürnes (visibles) de les 5 temporades de cria. Tot i que moltes d’aquestes imatges no s’han pogut revisar completament encara, si s’han observat les incidències més rellevants per el desenllaç o no de la reproducció. Les imatges de la monitorització no només queden totes enregistrades sinó que també es poden seguir en directe a temps reial a través d’una intranet pels tècnics encarregats del projecte de seguiment., tant a l’oficina del Departament de Mediambient de Govern, com des de casa seva.