ACTUACIONS

Redacció i aprovació de l'Estratègia nacional de conservació.

L'Estratègia de conservació del trencalòs al Principat d'Andorra és el document que ordena les accions a emprendre per tal de fer efectiva la protecció del trencalòs al nostre país. Ho fa incidint en 5 àmbits: l'adequació de la normativa, el seguiment poblacional, l'alimentació suplementària, la difusió social i la col·laboració internacional.

Estudis

S'han realitzat els estudis Estimació de la disponibilitat tròfica per al trencalòs a Andorra, i Factors que influencien la selecció dels sectors de nidificació del trencalòs al Principat d'Andorra. Al primer s'avaluen els recursos alimentaris que l'espècie pot trobar al nostre país i les actuacions a emprendre per augmentar-los, mentre que al segon es cataloguen les millors zones del país on teòricament podria niar l'espècie, i s'identifiquen les mesures de gestió encaminades a facilitar-la

Alimentació suplementària. PAS

La manca d'aliment per al trencalòs, sobretot a l'hivern, ha motivat la posada en funcionament d'un (Punt d’alimentació suplementària) PAS, aquest consisteix en un lloc tranquil on es deixen ossos i altres restes procedents de l'Escorxador Nacional d'Andorra perquè els trencalossos els aprofitin. El PAS funciona amb bons resultats des del 2003.

Divulgació de l'espècie

S'ha editat el conte infantil de L'Anna i el trencalòs,  i un llibret informatiu i de divulgació del PACT-Andorra i el trencalòs; També s'ha estampat una samarreta i un adhesiu amb la figura del trencalòs. S'han realitzat exposicions i xerrades per al gran públic i per a les escoles del país i s’ha obert un nou lloc web del PACT-Andorra amb tota la informació sobre l’espècie i les actuacions que realitza, així com altres projectes similars arreu d’Europa.

Participació internacional

El PACT-Andorra assisteix a les reunions, col·loquis i congressos internacionals que se celebren als països veïns sobre l'espècie. També participa als censos simultanis interpirinencs que es realitzen a la tardor i a la primavera. D’altra banda el Andorra també participa des de fa anys en el Programa Poctefa Necropir: un programa transfronterer sobre la conservació de les necròfagues a nivell pirinenc.

Observacions

Les observacions de trencalossos que es fan des del PACT i les que arriben del Cos de Banders, de socis de l'ADN i de particulars, serveixen per conèixer millor els moviments, els llocs sovintejats per l'espècie i l'ús que fa del territori andorrà. Totes aquestes observacions s'entren a una base de dades. La teva participació pot ser valuosa: Fitxa d’observació

Seguiment de la reproducció

La principal actuació del PACT-Andorra consisteix en el seguiment acurat de la població i de la reproducció de la parella de trencalossos instal·lada a Andorra des del 2003.

Des de la temporada 2010-2011 aquest seguiment al niu es realitza de manera continuada mitjançant la monitorització del niu amb una càmera i l’enregistrament continuat de les imatges i de l’activitat al niu, fet que ens dóna una informació molt interessant  i imatges de gran valor documental i científic.

 

Back to top