EL TRENCALÒS

El trencalòs (Gypaetus barbatus) és un dels ocells voladors més grans i espectaculars del món, alhora que també un dels rapinyaires més amenaçats d’Europa (EN PERILL D’EXTINCIÓ). La seva dieta necròfaga i osteòfaga, el converteixen en una espècie única a les nostres muntanyes i en l’ocell més emblemàtic dels Pirineus.

Descripció: Gran rapinyaire de color negre pissarra, blanc i gran part del cos de color ataronjat cosmètic.  Ateny 1m de llargada i gairebé 3m d’envergadura amb una silueta de vol característica on ressalta les ales estretes i llargues i una cua romboide de bona mida

Dieta: El trencalòs s’alimenta principalment d’extremitats i altres restes òssies d’ungulats mitjans, tant domèstics com salvatges; si bé tampoc descarta en menor mesura altres restes pròpies de l’alimentació necròfaga.

Cicle de vida:  Com altres rapinyaires de gran mida el trencalòs necessita molt de temps per tirar endavant una nova generació. Així doncs al final de la tardor principis d’hivern ja s’afanya a preparar el niu i festejar amb les parades nupcials i les primeres còpules que culminen en la posta a primers d’any a molt tardar. Després de la incubació d’uns 60 dies el pollet necessitarà uns 120 dies per el seu desenvolupament fins a l’envol. Tot i això després d’esquerar-se el jove trencalòs encara romandrà a la zona de cria depenent dels adults un parell de mesos més fins que el principi d’una nova temporada de cria el farà tenir que abandonar el territori.

Back to top